DETAIL PRODUKTU:
Mandle loupané 27/30, 250g, NUTSMAN
Objednávkové číslo:
Mandle/250G/LOUPANE
EAN:
8595696051655
SKLADEM U NÁS NA PRODEJNĚ:
ANO (3 ks)
POPIS PRODUKTU:
Už stop loupaní mandlí! Máme pro vás už pěkně oloupané a krásně křupavé mandle! Nutno vyzkoušet!
- příjemně sladká chuť mandlí
- zbavené hnědé slupičky
- velikost 27/30 - pátá největší velikost mandlí na trhu (velikost značí, že v jedné unci je 27-30 mandlí)
- Natural - přírodní neochucený oříšek
Složení: Jádra mandlí loupaná.
Skladování: Skladujte v suchu při teplotě do 25°C. Po otevření ihned spotřebujte. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Země původu: USA
Upozornění: Tento výrobek prošel mnohonásobnými kontrolami. Eventuálním kouskům skořápek/pecek se nedá zabránit ani při nejmodernějším způsobu balení. Z tohoto důvodu není vhodný pro děti do 3 let. Doporučujeme přebrat.
O mandlích
Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné (Prunus dulcis), která se pěstuje v subtropech a chráněných, teplých oblastech mírného pásu. Je příbuzná s meruňkami a broskvoněmi. Na místo původního výskytu divokých mandloní se názory rozcházejí (mohlo to být i více lokalit). Některé zdroje uvádí Střední Asii, Persii a Čínu, jiní malou Asii a severní Afriku. Již ve starověku se vyskytovaly i v Řecku.
Produkce mandlí ve světě
Celosvětová průmyslová výroba mandlí tvořila v roce 2014 více než 1 milion tun v hodnotě přibližně 4,5 miliardy amerických dolarů. Většina produkce pocházela ze Spojených států (zejména Kalifornie).
Mandle jsou z hlediska exportu jednou nejvýznamnějších plodin Kalifornie a jedním z nejdůležitějších zemědělských produktů v exportu USA. V Kalifornii působí přibližně 6000 pěstitelů, kteří hospodaří na ploše 283 000 hektarů.
V rámci EU je největším pěstitelem Španělsko.
Výroba a využití mandlí
Rozlišujeme dva druhy mandlí. Hořké mandle a sladké. Hořké mandle se využívají výhradně průmyslově, pro destilaci mandlového oleje. V potravinářství se setkáme především s vyšlechtěnými mandlemi sladkými.
Nejčastěji se konzumují jako pochutiny k vínu, ale i jako součást složitějších jídel (dezerty, saláty, vánoční pečivo atp.). Jedí se buď s hnědou slupkou, loupané nebo rozemleté.
Jsou základní surovinou pro výrobu marcipánu, macerací mandlí v lihu s dalšími přísadami vznikají likéry, jako např. Amaretto. Mají vysokou energetickou hodnotu a obsahují množství bílkovin, sacharidů, minerálů a vitamínů. Mandlové mléko se užívá jako dochucovadlo i jako posilující prostředek v medicíně.
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 2428 kJ / 590 kcal |
Tuky | 53 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 3,9 g |
Bílkoviny | 21 g |
Sacharidy | 19 g |
- z toho cukry | 4,6 g |
Vláknina | 9,9 g |
Sůl | 0 g |